Η Πελοπόννησος, η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, είναι ένας προορισμός που τα έχει όλα. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής χώρας και συνδέεται με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και της εντυπωσιακής γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Πολλοί την αποκαλούν «μυθική Πελοπόννησο», καθώς σε κάθε γωνιά της ξεδιπλώνονται μύθοι και ιστορία χιλιάδων ετών – από τους άθλους του Ηρακλή και το βασίλειο του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες, μέχρι το ένδοξο Βυζάντιο και τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.
Με έκταση που θυμίζει μικρή χώρα, η Πελοπόννησος προσφέρει τεράστια ποικιλία τοπίων: καταγάλανες θάλασσες, χρυσαφένιες αμμουδιές, καταπράσινα βουνά, εύφορες πεδιάδες και γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα σε πλαγιές. Εδώ θα βρεις μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, ζωντανές πόλεις αλλά και ήρεμα χωριουδάκια, κοσμοπολίτικα παραθαλάσσια θέρετρα και απομονωμένα μοναστήρια πάνω σε βράχια. Δεν είναι τυχαίο που η Πελοπόννησος περιλαμβάνει πολλούς τόπους χαρακτηρισμένους ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και προστατευόμενες περιοχές NATURA με μοναδική βιοποικιλότητα.
Ένας ακόμη λόγος που η Πελοπόννησος ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα να την επισκεφθείς όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι θα απολαύσεις διακοπές σε υπέροχες παραλίες και θα νιώσεις σχεδόν νησιώτικο αέρα (γεωγραφικά, η Πελοπόννησος είναι πλέον νησί μετά τη διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου!). Την άνοιξη και το φθινόπωρο το ήπιο κλίμα είναι ιδανικό για περιηγήσεις σε αρχαία μνημεία και πεζοπορίες στη φύση, ενώ τον χειμώνα τα ορεινά της χωριά – με τα τζάκια τους αναμμένα και τα βουνά χιονισμένα – προσφέρουν ζεστή φιλοξενία και ρομαντικές εικόνες. Με άλλα λόγια, η Πελοπόννησος είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές και όλα τα ενδιαφέροντα.
Αρχαιολογικοί Χώροι
Η Πελοπόννησος θεωρείται παράδεισος για τους λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού, αφού εδώ βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία αξιοθέατα της Ελλάδας. Καθώς ταξιδεύεις στην περιοχή, μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς:
Μυκήνες – Το θρυλικό βασίλειο του Αγαμέμνονα σε μεταφέρει πίσω στην εποχή των ηρώων. Περνώντας την επιβλητική Πύλη των Λεόντων και βλέποντας τους περίφημους θολωτούς τάφους (όπως τον υποτιθέμενο “τάφο του Ατρέα”), θα νιώσεις δέος μπροστά στον μυκηναϊκό πολιτισμό.
Επίδαυρος – Γνωστή για το αρχαίο θέατρο με την εντυπωσιακή ακουστική του, όπου ακόμα και σήμερα παρουσιάζονται παραστάσεις αρχαίου δράματος κάθε καλοκαίρι. Στον αρχαιολογικό χώρο θα δεις επίσης τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου (θεραπευτικού ιερού του Ασκληπιού).
Αρχαία Ολυμπία – Στην καταπράσινη κοιλάδα της Ηλείας θα συναντήσεις το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Περπάτησε στο αρχαίο στάδιο, ανάμεσα στα ερείπια των ναών του Δία και της Ήρας, και φαντάσου τους αθλητές να αγωνίζονται εκεί χιλιάδες χρόνια πριν. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας θα θαυμάσεις εκπληκτικά εκθέματα, όπως τον περίφημο Ερμή του Πραξιτέλη. Η ιδιαίτερη αύρα του τόπου θα σε κάνει να αισθανθείς το πνεύμα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.
Μυστράς – Λίγο έξω από τη Σπάρτη, στις πλαγιές του Ταΰγετου, σε περιμένει μια μεσαιωνική πολιτεία-φάντασμα. Ο Μυστράς υπήρξε ακμαίο κέντρο του Βυζαντίου τον 14ο-15ο αιώνα. Σήμερα μπορείς να περιηγηθείς στα λιθόστρωτα δρομάκια του κάστρου, ανάμεσα σε ερειπωμένα παλάτια και βυζαντινές εκκλησίες με όμορφες αγιογραφίες. Η θέα στον κάμπο της Σπάρτης από ψηλά είναι μαγευτική, ταξιδεύοντάς σε σε άλλες εποχές.
Ναός Επικούριου Απόλλωνα (Βάσσες) – Σε ένα απομακρυσμένο ορεινό σημείο στα σύνορα Μεσσηνίας και Ηλείας θα βρεις αυτόν τον εντυπωσιακά καλοδιατηρημένο ναό, αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO και αξίζει να τον επισκεφθείς αν είσαι μεγάλος λάτρης της αρχαιολογίας και της ηρεμίας της φύσης.
Φυσικά, η λίστα των αρχαιολογικών θησαυρών δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν πολλοί ακόμα χώροι που αξίζουν, όπως η εκτεταμένη Αρχαία Μεσσήνη κοντά στην Καλαμάτα, η Αρχαία Κόρινθος με τον ναό του Απόλλωνα και τον επιβλητικό Ακροκόρινθο, καθώς και η Νεμέα, που συνδυάζει το αρχαιολογικό ενδιαφέρον με φημισμένους αμπελώνες.
Πόλεις & Χωριά
Η Πελοπόννησος είναι διάσπαρτη με πόλεις γεμάτες ζωή και χωριά που διατηρούν ανόθευτη την παραδοσιακή τους ατμόσφαιρα. Είτε προτιμάς κοσμοπολίτικη κίνηση είτε γαλήνια απόδραση, εδώ θα βρεις τον ιδανικό τόπο.
Ναύπλιο – Μία από τις πιο ρομαντικές και ιστορικές πόλεις της Ελλάδας, το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους. Η παλιά πόλη με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα πλακόστρωτα σοκάκια της είναι ιδανική για βόλτες. Σήμα-κατατεθέν αποτελεί το Παλαμήδι, το εντυπωσιακό ενετικό φρούριο στον λόφο (999 σκαλιά!), που προσφέρει πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο. Στο λιμάνι ξεπροβάλλει το νησάκι-φρούριο Μπούρτζι, συμπληρώνοντας το παραμυθένιο σκηνικό. Η πόλη έχει ζωή όλο το χρόνο, με πολλά ταβερνάκια και καφέ που σε προσκαλούν να χαλαρώσεις.
Μονεμβασιά – Ένας πραγματικά παραμυθένιος προορισμός, η Μονεμβασιά είναι μια καστροπολιτεία σκαλισμένη σε έναν βράχο που συνδέεται με τη στεριά μόνο μέσω μιας στενής λωρίδας γης. Περνώντας την κεντρική πύλη, μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή: λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες, παλιά αρχοντικά (πολλά εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε ξενώνες) και θέα στο απέραντο Μυρτώο Πέλαγος. Είναι το τέλειο μέρος για ρομαντικές βόλτες και για να απολαύσεις ένα ποτήρι τοπικό κρασί Μαλβαζία με φόντο το ηλιοβασίλεμα.
Καλαμάτα – Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, γνωστή για τις εκτεταμένες παραλίες της και φυσικά τις περίφημες ελιές Καλαμών. Πρόκειται για μια ζωντανή παραθαλάσσια πόλη με ιστορικό κάστρο και ενδιαφέρον μουσείο, ενώ αποτελεί ιδανική βάση για να εξερευνήσεις όλη τη Μεσσηνία.
Η λίστα των πανέμορφων προορισμών είναι ατελείωτη: η γραφική Αρεόπολη στη Μάνη με τα πέτρινα πυργόσπιτά της και το γειτονικό Γύθειο με τα νεοκλασικά στο λιμάνι, η ήρεμη Πύλος με το μεσαιωνικό της κάστρο στον όρμο του Ναυαρίνου, τα ιστορικά Καλάβρυτα στον βόρειο ορεινό όγκο (γνωστά για το Ολοκαύτωμα του 1943 και τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο), αλλά και διαμάντια της ορεινής Αρκαδίας όπως η Δημητσάνα και η Στεμνίτσα, που μοιάζουν βγαλμένες από άλλη εποχή. Κάθε μέρος στην Πελοπόννησο έχει τον δικό του χαρακτήρα και μαγεία – ανακάλυψέ τα με τον δικό σου ρυθμό, κάνοντας ένα αξέχαστο οδικό ταξίδι.
Παραλίες
Με μια ακτογραμμή τεράστια που βρέχεται από το Ιόνιο και το Αιγαίο, η Πελοπόννησος διαθέτει αμέτρητες εκπληκτικές παραλίες για όλα τα γούστα. Από απέραντες αμμουδιές μέχρι κρυμμένους κολπίσκους, οργανωμένα θέρετρα ή παρθένες ακτές, σίγουρα θα βρεις το ιδανικό σημείο για βουτιές και χαλάρωση δίπλα στο κύμα. Το κοινό χαρακτηριστικό; Τα καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά που σε προσκαλούν να βουτήξεις.
Ελαφόνησος (παραλία Σίμος) – Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μικρό νησί δίπλα ακριβώς στις ακτές της Λακωνίας, το οποίο όμως πολλοί συνδυάζουν σε ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο. Η Ελαφόνησος φιλοξενεί μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, τον διάσημο Σίμο. Εκεί σε περιμένουν ψιλή λευκή άμμος που σχηματίζει αμμόλοφους και τιρκουάζ ρηχά νερά – ένα τοπίο που θυμίζει εξωτικό παράδεισο. Πολλοί επιλέγουν το ελεύθερο ή το οργανωμένο camping δίπλα στην ακτή, ενώ τα ηλιοβασιλέματα στην Ελαφόνησο είναι πραγματικά αξέχαστα.
Βοϊδοκοιλιά – Στη Μεσσηνία, βόρεια της Πύλου, βρίσκεται η φημισμένη Βοϊδοκοιλιά, μια παραλία σε σχήμα τέλειου ημικυκλίου (μοιάζει με τεράστιο κοχύλι από ψηλά). Η χρυσαφένια αμμουδιά της και τα ρηχά, πεντακάθαρα νερά την καθιστούν ιδανική για οικογένειες και για όσους λατρεύουν τις φυσικές ομορφιές. Πάνω από την παραλία υψώνονται τα ερείπια του Παλαιόκαστρου (κάστρου Ναβαρίνου), ενώ πίσω της απλώνεται η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, ένας προστατευόμενος υγρότοπος με σπάνια πουλιά. Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου, αλλά μόλις αντικρίσεις τη θέα, θα νιώσεις ότι βρέθηκες σε καρτ ποστάλ.
Φυσικά, αυτές είναι μόνο μερικές από τις παραλίες-διαμάντια της Πελοποννήσου. Στη Μάνη, οι παραλίες της Στούπας (με γνωστότερη την καλόγρια) συνδυάζουν καθαρά νερά με γραφικό τοπίο και ταβερνάκια δίπλα στο κύμα. Εξερεύνησε την ακτογραμμή και σίγουρα θα ανακαλύψεις τον δικό σου μικρό παράδεισο – ίσως έναν απομονωμένο όρμο μόνο για εσένα και την παρέα σου!
Δραστηριότητες
Η Πελοπόννησος ενδείκνυται για πληθώρα δραστηριοτήτων που θα γεμίσουν το ταξίδι σου με εμπειρίες:
Οδικά ταξίδια (Road Trips): Πρόκειται για έναν ιδανικό προορισμό για να τον γυρίσεις με αυτοκίνητο. Οι διαδρομές, είτε παραθαλάσσιες είτε ορεινές, προσφέρουν συνεχώς εναλλαγές τοπίου και μικρές εκπλήξεις. Μπορείς μέσα στην ίδια μέρα να βρεθείς από μια παραλία της Μάνης το πρωί, σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας το απόγευμα. Με το αυτοκίνητο ανακαλύπτεις κρυμμένα χωριά, απομονωμένα μοναστήρια και υπέροχα σημεία για φωτογραφίες – ένα road trip στην Πελοπόννησο σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστο.
Πεζοπορία και βουνό: Οι λάτρεις της φύσης θα βρουν πολλά μονοπάτια και κορυφές για εξερεύνηση. Το φαράγγι του Λούσιου στην Αρκαδία, για παράδειγμα, προσφέρει φανταστικές διαδρομές πεζοπορίας δίπλα σε ποτάμι, περνώντας από μοναστήρια σκαρφαλωμένα στους βράχους. Στην ίδια περιοχή, το διεθνές μονοπάτι Menalon Trail (75 χλμ) συνδέει γραφικά χωριά όπως η Στεμνίτσα και η Δημητσάνα. Αν σου αρέσει η ορειβασία, μια ανάβαση στον επιβλητικό Ταΰγετο (2.407μ) ή μια βόλτα στα μονοπάτια του όρους Πάρνωνα θα σε ανταμείψει με καταπληκτική θέα. Υπάρχουν επιλογές τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους πεζοπόρους, οπότε φέρε μαζί σου τα ορειβατικά παπούτσια!
Ξεχωριστές εμπειρίες: Ορισμένες δραστηριότητες στην Πελοπόννησο είναι πραγματικά μοναδικές. Μία από αυτές είναι η διαδρομή με τον ιστορικό Οδοντωτό Σιδηρόδρομο από το Διακοφτό στα Καλάβρυτα – το μικρό τρένο ανεβαίνει μέσα από ένα φαράγγι με καταρράκτες και εντυπωσιακούς βράχους, καταλήγοντας σε ένα όμορφο ορεινό χωριό. Εξίσου αξέχαστη είναι η βαρκάδα στα Σπήλαια του Διρού στη Μάνη, όπου θα μπεις με μικρή βάρκα σε ένα υπόγειο ποτάμι ανάμεσα σε επιβλητικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Αν αγαπάς την περιπέτεια, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις ράφτινγκ στον ποταμό Λούσιο ή σε τμήματα του Αλφειού για μια γερή δόση αδρεναλίνης.
Πότε να πάτε
Η Πελοπόννησος προσφέρεται για ταξίδια όλο τον χρόνο, αλλά κάθε εποχή έχει διαφορετική όψη και ενδιαφέρον. Το καλοκαίρι θα απολαύσεις τις θάλασσες και την τουριστική ζωντάνια (ιδίως Ιούλιο-Αύγουστο, όταν οι δημοφιλείς προορισμοί γεμίζουν κόσμο και πραγματοποιούνται πολλά φεστιβάλ). Η άνοιξη και το φθινόπωρο έχουν ήπιο, ευχάριστο κλίμα – ιδανικό για να γυρίσεις αρχαιολογικούς χώρους και χωριά χωρίς τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά και για να δεις τη φύση ανθισμένη ή ντυμένη στα φθινοπωρινά χρώματα. Το χειμώνα θα γνωρίσεις την ορεινή γοητεία της Πελοποννήσου: χιονισμένα βουνά, παραδοσιακά χωριά με τζάκια και δυνατότητα για σκι (π.χ. στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων). Συνοψίζοντας, αν θέλεις θάλασσα και νυχτερινή ζωή προτίμησε τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ για πιο ήρεμες και δροσερές εξερευνήσεις προτίμησε τους μήνες της άνοιξης ή του φθινοπώρου.
Πώς να πάτε
Η πρόσβαση στην Πελοπόννησο είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το σημείο εκκίνησής σου και το μέσο που προτιμάς:
Οδικώς με αυτοκίνητο: Από την Αθήνα σε περίπου μία ώρα φτάνεις στον Ισθμό της Κορίνθου – την είσοδο της Πελοποννήσου. Το αυτοκίνητο είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης εδώ, καθώς το οδικό δίκτυο είναι καλό και φτάνει σχεδόν παντού. Θα έχεις την ελευθερία να σταματάς όπου θες στη διαδρομή (για μια φωτογραφία, έναν καφέ σε κάποιο χωριό, ή ό,τι άλλο σου κινήσει το ενδιαφέρον).
Με λεωφορείο (ΚΤΕΛ): Το υπεραστικό λεωφορείο είναι η πιο οικονομική δημόσια συγκοινωνία για την Πελοπόννησο. Από τον σταθμό Κηφισού στην Αθήνα εκτελούνται συχνά δρομολόγια προς όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις: Πάτρα, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο, Πύργο κ.ά. Αν και δεν προσφέρει την ευελιξία του ΙΧ, μπορείς να φτάσεις με το ΚΤΕΛ σε πολλούς προορισμούς και μετά να χρησιμοποιήσεις τοπικά λεωφορεία ή ταξί για τα γύρω χωριά.
Με τρένο: Το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Πελοπόννησο δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Υπάρχει ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος ως το Αίγιο για τη βόρεια ακτή, καθώς και ο ιστορικός Οδοντωτός στα Καλάβρυτα, όμως γενικά το τρένο δεν εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας.
Αεροπορικώς: Η Πελοπόννησος διαθέτει δύο κύρια αεροδρόμια: της Καλαμάτας και του Αράξου (στην Αχαΐα). Η Καλαμάτα, ειδικά το καλοκαίρι, δέχεται αρκετές απευθείας διεθνείς πτήσεις charter από την Ευρώπη, καθώς και ορισμένες πτήσεις εσωτερικού. Εναλλακτικά, πολλοί επιλέγουν να πετάξουν ως την Αθήνα και από εκεί να συνεχίσουν οδικώς, μιας και η απόσταση δεν είναι μεγάλη.
Δια θαλάσσης: Αν ταξιδεύεις με πλοίο από την Ιταλία ή από τα νησιά του Ιονίου, πιθανότατα θα προσεγγίσεις την Πελοπόννησο μέσω του λιμανιού της Πάτρας (από Ιταλία) ή της Κυλλήνης (από Ζάκυνθο/Κεφαλονιά). Από εκεί μπορείς εύκολα να συνεχίσεις οδικώς ή με λεωφορείο για τον προορισμό σου.
Γαστρονομία
Η γαστρονομική παράδοση της Πελοποννήσου είναι πλούσια και αυθεντική, με έμφαση στα φρέσκα, τοπικά προϊόντα και στις συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά. Εδώ θα φας μεσογειακή κουζίνα στα καλύτερά της: αγνό ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα που ωριμάζουν κάτω από τον ελληνικό ήλιο, εκλεκτά κρέατα από ντόπιους παραγωγούς και θαλασσινά κατευθείαν από τις γύρω θάλασσες.
Κάθε γωνιά της Πελοποννήσου έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ. Στη Μάνη, για παράδειγμα, θα δοκιμάσεις το περίφημο σύγκλινο – καπνιστό χοιρινό που διατηρείται σε λάδι, συχνά σερβιρισμένο με αυγά ή σε ομελέτα. Μαζί μπορείς να γευτείς τραγανά λαλάγγια, τις τοπικές τηγανητές λωρίδες ζύμης, συνδυασμένες τέλεια με ένα κομμάτι τοπικό τυρί (π.χ. την πικάντικη σφέλα) ή με ελιές. Στην περιοχή της Καλαμάτας και γενικά στη Μεσσηνία, οι φημισμένες ελιές Καλαμών και το παρθένο ελαιόλαδο είναι βασικά συστατικά σε κάθε τραπέζι.
Για κλείσιμο του γεύματος, είναι πιθανό οι ντόπιοι να σε φιλέψουν ένα γλυκό του κουταλιού (παραδοσιακή γλύκα από φρούτα, όπως πορτοκάλι, σύκο ή σταφύλι) ως καλωσόρισμα – μια παλιά τοπική παράδοση φιλοξενίας. Επίσης, δοκίμασε ένα παραδοσιακό παστέλι (μπάρα από σουσάμι και μέλι) παραγωγής Μεσσηνίας, αλλά και τις τραγανές δίπλες με μέλι και καρύδια που συνηθίζονται σε γιορτές και πανηγύρια.
Η Πελοπόννησος είναι επίσης παράδεισος για τους οινόφιλους: στη Νεμέα παράγεται το φημισμένο κόκκινο κρασί Αγιωργίτικο, στη Μαντινεία το λευκό Μοσχοφίλερο, ενώ γύρω από την Πάτρα η γλυκιά Μαυροδάφνη. Ένα ποτηράκι τοπικού κρασιού ή τσίπουρου θα συνοδεύσει τέλεια τα φαγητά σου και θα ολοκληρώσει ιδανικά το γεύμα στην πελοποννησιακή γη.
Συχνές Ερωτήσεις
Ερ: Χρειάζεται να έχω αυτοκίνητο για να εξερευνήσω την Πελοπόννησο;
Απ: Όχι απαραίτητα, αλλά ένα ΙΧ θα σου δώσει μεγάλη ανεξαρτησία. Με αυτοκίνητο μπορείς να φτάσεις εύκολα σε απομακρυσμένα χωριά και παραλίες με τον δικό σου ρυθμό. Χωρίς αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να στηριχτείς στα δρομολόγια των ΚΤΕΛ που συνδέουν κυρίως τις μεγάλες πόλεις, γεγονός που σημαίνει λιγότερη ευελιξία. Αν έχεις τη δυνατότητα, λοιπόν, προτίμησε να οδηγήσεις – η εμπειρία του road trip θα σε ανταμείψει.
Ερ: Πόσες μέρες χρειάζεται να διαθέσω για ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο;
Απ: Η Πελοπόννησος είναι μεγάλη και γεμάτη ενδιαφέροντα μέρη, οπότε όσο περισσότερο χρόνο έχεις, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, ακόμα και ένα τριήμερο ή ένα Σαββατοκύριακο αρκεί για να γνωρίσεις μια μικρή περιοχή (π.χ. Ναύπλιο και γύρω αξιοθέατα). Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, υπολόγισε περίπου μία εβδομάδα ώστε να δεις τα κυριότερα αξιοθέατα (όπως Ναύπλιο, Μυκήνες, Ολυμπία, Μονεμβασιά, Πύλο κ.ά.) με σχετική άνεση. Αν μπορείς να διαθέσεις 10-15 μέρες, τότε πραγματικά θα μπορέσεις να γυρίσεις σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, απολαμβάνοντας κάθε περιοχή με την ησυχία σου.
Ερ: Ποια αξιοθέατα δεν πρέπει να χάσω;
Απ: Για μια πρώτη γνωριμία με την Πελοπόννησο, τα απόλυτα must είναι: οι Μυκήνες και η Αρχαία Ολυμπία για την ιστορία, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, η πόλη του Ναυπλίου και μια εξωτική παραλία όπως η Ελαφόνησος (Σίμος) ή η Βοϊδοκοιλιά. Αν έχεις περισσότερο χρόνο, πρόσθεσε στη διαδρομή σου τον Μυστρά, μια βόλτα με τον Οδοντωτό στα Καλάβρυτα, και ένα παραδοσιακό χωριό της Μάνης.
Καλό ταξίδι και καλή εξερεύνηση στην Πελοπόννησο!